Πως φτιάχτηκε το λογότυπο – Συνέντευξη

Ερώτηση: Αγαπητή κυρία Πρίντζου, είστε η δημιουργός του λογότυπου που επιλέχθηκε για το Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα το 2023. Πείτε μας πως πήρατε την απόφαση να στείλετε την δημιουργία σας στον διαγωνισμό για το λογότυπο;

Απάντηση: Είμαι γραφίστρια και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου. Η πρόεδρος κυρία Μαρία Σπανού με ενημέρωσε για το διαγωνισμό και με χαρά αποφάσισα να συμμετέχω.

Ερώτηση: Το Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών είναι ένα γεγονός προβολής της λαϊκής παράδοσης των λαών της περιοχής, εσείς έχετε ασχοληθεί με τον λαϊκό πολιτισμό της χώρας μας;

Απάντηση: Με τον λαϊκό πολιτισμό της χώρας μας έχω ασχοληθεί μέσω του Λυκείου των Ελληνίδων. Ξεκίνησα να χορεύω από τη δευτέρα δημοτικού και συνεχίζω. Ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου συμμετέχω στις δράσεις και στις εκδηλώσεις του Λυκείου.
Επίσης λόγω της σαρακατσάνικης καταγωγής από την πλευρά του πατέρα μου και της μικρασιάτικης από τη μητέρα μου, πάντα ήμουνα πολύ κοντά στην παράδοση. Με ενδιαφέρουν τα ήθη και τα έθιμα τους. Έχω πάρα πολλές εικόνες στο μυαλό μου από την παιδική μου ηλικία όταν αυτά τα ζούσαμε πιο έντονα και τα αποτυπώνω δημιουργώντας ναίφ πίνακες ζωγραφικής.

Ερώτηση: Πείτε μας τι αποτέλεσε έμπνευση για εσάς στην δημιουργία του λογότυπο; Κάντε μας μια περιγραφή του σχεδίου σας.

Απάντηση: Η έμπνευση ήταν εύκολη. Η ιδέα του σήματος είναι εμπνευσμένη από τον λουλουδένιο κεφαλόδεσμο της κερκυραϊκής στολής συνδυασμένο με τα κύματα της Μεσογείου. Ήθελα να δημιουργήσω ένα σήμα λουλουδένιο, χαρούμενο, ζωηρό που να παραπέμπει στην Κέρκυρα και στα χρώματά της, στη θάλασσα και στους πολιτισμούς της Μεσογείου, στο χορό (αυτό κατά κάποιο τρόπο αποδίδεται από το κυκλικό στεφάνι και από την κίνηση των κυμάτων της θάλασσας). Να είναι δυνατό και να αποτυπώνεται με τα χρώματά του στο μυαλό μας. Να έχει αυθεντικότητα και ζεστασιά κάτι το οποίο με οδήγησε στη ζωγραφική των λουλουδιών κυρίως με κεροχρώματα.

Ερώτηση: Πως νιώθετε που μέσα από τον διαγωνισμό και την διαδικασία ψηφοφορίας που διεξήχθη στον Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης, επιλέχθηκε τελικά το δικό σας σχέδιο;

Απάντηση: Δεν το κρύβω ότι ένοιωσα μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Δεν το περίμενα βέβαια γιατί ήταν ένας διεθνής διαγωνισμός.

Ερώτηση: Μιας και αποτελείτε μέρος του Φεστιβάλ και το λογότυπο που σχεδιάσατε είναι το σήμα κατατεθέν θα λέγαμε της διοργάνωσης, τι αναμένετε από αυτή την τόσο μεγάλη και πρωτοποριακή
εκδήλωση;

Απάντηση: Περιμένω να ζήσουμε και αν γίνεται να συμμετέχουμε σε αυτή τη μεγάλη «γιορτή» στην όμορφη Κέρκυρα! Να γνωρίσουμε τον πολιτισμό των χωρών που θα συμμετέχουν. Τους χορούς, τα τραγούδια τους, την παράδοσή τους.

Ερώτηση: Είμαστε σχεδόν ένα χρόνο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, τι μήνυμα θα στέλνατε στους Κερκυραίους αλλά κυρίως σε όλους όσους ετοιμάζονται να έρθουν στην Κέρκυρα από τις 16 χώρες που αναμένετε να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ;

Απάντηση: «Ας κρατήσουν οι χοροί…». Να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε και να γνωρίσουμε στους νεότερους τον πολιτισμό της περιοχής μας, της χώρας μας. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε νομίζω ότι αυτό είναι απαραίτητο.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top